HOMOMONUMENT

HOMOMONUMENT

HMonument Public Square / Plaza Westermarkt, Amsterdam

'Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen' 'Such an endless desire for friendship'
In het centrum van Amsterdam, op de Westermarkt achter de Westerkerk, ligt het Homomonument. Stevig in de grond verankerd, vormt dit granieten monument het zichtbare hart van het homoleven in de hoofdstad.

Het Homomonument staat symbool voor de lange weg van de homo-emancipatie in Nederland en ver daarbuiten. Het bestaat uit drie driehoeken van Rosa Porinograniet die samen één grote driehoek vormen. De drie driehoeken staan voor het verleden, het heden en de toekomst. Hier herdenken we iedereen die vermoord of vervolgd werd (en nog steeds wordt) om zijn of haar seksuele voorkeur en/of identiteit. Hier vieren we de vrijheid te kunnen zijn wie we zijn. Hier roepen we op tot waakzaamheid voor in het heden en in de toekomst.

Vrijwel dagelijks zie je hier mensen in overpeinzing of groepjes die zich laten voorlichten over de betekenis van dit monument. Op de punt van het monument, in de Keizersgracht, liggen vaak bloemen. Neergelegd door pas getrouwde stelletjes of nabestaanden van een overledene. Hier vinden jaarlijks ook de Dodenherdenking en de Transgendergedenkdag plaats. Tijdens Bevrijdingsdag en de Amsterdam Gay Pride wordt er op het Homomonument gedanst en het monument is daarnaast dé plek om samen te komen voor demonstraties en protesten.

De roze driehoek was in de concentratiekampen van Nazi-Duitsland het teken van de homoseksueel, zoals Joden een gele davidsster droegen. Vanaf de jaren zeventig in de vorige eeuw is deze roze driehoek het trotse symbool geworden tegen onderdrukking en uitsluiting van homo's, lesbo's, bi's en transgenders.

De tekst op het monument 'Naar Vriendschap Zulk Een Mateloos Verlangen' is een dichtregel van de homoseksuele, joodse schrijver Jacob Israël de Haan (1881-1924).

Voor persgerelateerde vragen/meer informatie: moa@homomonument.nl
Datum Naam Locatie Stad
Thursday 26 April 2018
19:00 - 01:00King's Night FestivalHOMOMONUMENTAmsterdam
Friday 27 April 2018
11:00 - 20:00King's Day FestivalHOMOMONUMENTAmsterdam
Saturday 05 May 2018
15:00 - 23:00Bevrijdingsdag op het HomomonumentHOMOMONUMENTAmsterdam